MAAKKRACHT

Event: Bijeenkomst Goed Werkgeverschap

21 september 2023 | Sportcentrum Victorium Boerendansersijk 47, Zwolle

Bijeenkomst Goed Werkgeverschap

maakkracht

Veel creatieve kunstenaars en ontwerpers houden zich allang niet meer bezig alleen met het ontwerpen van producten, maar richten zich op de aanpak van complexe maatschappelijke vraagstukken. Hoe gaan zij te werk? Welke kwaliteiten zetten zij daarbij in? En wat kunnen wij daarvan leren?

Doelgroep:

Bestuurders

Capaciteit:

Ca. 40 deelnemers

Locatie:

21 september | Sportcentrum Victorium Boerendansersdijk 47 Zwolle

Praktisch:

Inloop is vanaf 15:30. Start programma 16:00 uur

Jetske van Oosten

Jetske van Oosten – auteur van het boek Maakkracht – neemt ons op 21 september mee in het ‘makerschap’ van creatieve kunstenaars en ontwerpers, en de creatieve kracht die dat in zich draagt om complexe vraagstukken het hoofd te bieden.

Aan de hand van diverse voorbeelden op het gebied van gezondheid, maar ook onderwijs, veiligheid, sociale gelijkheid en klimaatverandering word je meegenomen in de rijkdom van mogelijkheden maatschappelijke veranderingen vorm te geven. En leer je zien hoe vanuit betrokkenheid, verbeeldingskracht en lef de ‘maakkracht’ en de ‘maakruimte’ kan ontstaan die nodig is om tot systemische verandering te kunnen komen. Het proces van verandering is altijd een proces van ruimte maken, voor jezelf én voor anderen: ruimte om ‘uit’ de bestaande systemen te komen en andere, nieuwe dynamieken en omgangsvormen te creëren.

 

Een van de voorbeelden van “Maakkracht” is de “Maatkracht” van Maatje op Maatje. Dit succesvolle concept werkt al bijna twintig jaar in het onderwijs en vormt de basisgedachte van Mentoring@work, een vertaling naar de beroepspraktijk.

Vanuit betrokkenheid en met de overtuiging dat jij het verschil kunt maken zullen Nabil Sahhar en Bettie Vellinga van Landstede Groep laten zien hoe Mentoring@work een sleutelrol kan spelen in de zorg.

Nabil Sahhar

 

Bettie Vellinga

Bettie Vellinga

 

 

Mentoring@work helpt bij het verminderen van uitval tijdens stage, versterkt en draagt bij aan behoud van jonge nieuwe professionals in hun positie en geeft nieuwkomers, statushouders en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een plek binnen de organisatie.

Dat bovenstaande haalbaar is zal aan de hand van aansprekende praktijkvoorbeelden duidelijk worden. Ervaringsdeskundige bedrijfsmaatjes, werkbegeleiders, coaches en stagiaires delen hun verhalen en leerervaringen vanuit de praktijk met ons.

Laat je je verwonderen door de kracht van de mens en de ‘goodwill’ van de samenleving.