Regio Zwolle versterkt Sector Zorg en Welzijn met innovatie en samenwerking

In Regio Zwolle verandert de sector Zorg en Welzijn. Als we blijven werken zoals we nu doen wordt het tekort aan medewerkers steeds groter. Dit is te wijten aan de vergrijzing en het naderende pensioen van veel medewerkers. Om goede zorg kunnen blijven bieden, bundelen we krachten via de Human Capital Agenda (HCA). In de laatste jaren hebben we samen plannen gemaakt en mooie samenwerkingen opgezet. We proberen op nieuwe manieren te denken en hebben trajecten ontwikkeld waarbij mensen hun talenten goed kunnen inzetten voor de zorg en welzijn.

Nieuwe beleidsperiode vanaf 2024 

Vanaf 2024 start een nieuwe HCA-periode. We gaan door met samenwerken per sector. Er komen negen netwerkregisseurs die samen met een team werken aan verschillende projecten. Daarnaast zal een kernteam zich richten op de cross-sectorale thema’s. Deze projecten zullen belangrijk zijn voor de economie en arbeidsmarkt in onze regio. Ondanks de nog onbekende budgetten, hebben we veelbelovende ideeën voor de toekomst.

 

 

Samenwerking en verandering in de regio
Samenwerking rond ‘integrale zorgakkoorden’ (IZA) is cruciaal in de zes IZA-regio’s van Regio Zwolle. Met focus op een duurzame toekomst voor de zorg, worden plannen per regio ontwikkeld, de arbeidsmarkt is in namelijk elke regio een belangrijk onderwerp. Wil je meer weten? Kijk dan op: https://www.dejuistezorgopdejuisteplek.nl/regio/regiobeelden-/

 

 

Anders kijken naar mens en werk 
De regio blijft samenwerken aan gezamenlijke plannen. Dit vraagt om een nieuwe kijk op werk en werkgeverschap. Er wordt gestreefd naar een cultuur waar mobiliteit wordt gestimuleerd. De focus verschuift van de cliënt naar de werknemer, die centraal staat met zijn competenties en vaardigheden. Omdat we weten dat dit leidt tot meer werkgeluk en productiviteit. We willen laten zien dat werken in zorg en welzijn zinvol en betekenisvol is, waarbij iedereen mag meedoen en bijdragen. In de aanpak gaan we uit van wat nodig is voor de mens, en waar niet de systemen leidend zijn. En hiervoor moeten we patronen ontregelen, werken we over de sectorgrenzen heen en gaan we uit van de gemeenschapskracht van een sterk netwerk in onze regio.

Vragen over het vervolg in 2024?
Heb je na het lezen van dit nieuwsbericht nog vragen over het vervolg van Sectortafel Zorg & Welzijn in 2024? Neem dan contact op met Netwerkregisseur Petra Bleijenburg via de knop hiernaast.