Sectorale Aanpak in Regio Zwolle ÓÓK voor Zorg en Welzijn

Door Petra Bleijenburg

Wat als de zorg van morgen vandaag al begint?

Een regio waar iedereen, van jong tot oud, toegang heeft tot de beste zorg, ondanks een steeds ouder wordende bevolking en een schreeuwend tekort aan zorgpersoneel. Klinkt als een utopie? In de regio Zwolle zijn we vastberaden om goede zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. De toenemende vergrijzing en de krapte op de arbeidsmarkt vragen om een radicale nieuwe benadering van zorg. Hier in onze regio zijn we al druk bezig met de transformatie.

 

Sectorale Aanpak: Samenwerking in de Zorg en Welzijn

Het lijkt misschien vreemd om te zeggen, maar de oplossing voor het personeelstekort in de zorg is niet extra personeel. We moeten een stap verder denken. Het is niet realistisch om te verwachten dat we plotseling een leger aan nieuwe zorgprofessionals kunnen verwelkomen. Sterker nog, we moeten ons voorbereiden op minder zorgmedewerkers, terwijl de vraag naar ondersteuning juist groeit. Hoe dan? Door op een heel andere manier naar zorg te kijken.

Bijvoorbeeld, door als zorgmedewerkers mensen aan te moedigen om zelf meer regie te nemen over hun gezondheid. Daarnaast kunnen we werkdruk verlichten door arbeidsbesparende innovaties te omarmen, denk aan technologie die onnodige administratieve processen automatiseert. Goed werkgeverschap, (sociale) innovatie en inclusie zijn de thema’s die onze sectorale aanpak richting geven. Dit sluit goed aan op de opgave waar we voor staan in de zorg.


Cross-sectorale Thema’s en Samenwerking

In 2019 zijn we binnen het programma Human Capital Agenda (HCA) van Regio Zwolle gestart met een sectorale aanpak. In de Sector Zorg en Welzijn is gewerkt werken we aan een aantrekkelijke en sterke arbeidsmarkt in de regio. Met ruimte voor ieders talent. Dit doen we met het onderwijs, de organisaties en de overheid. Vanaf nu gaan we nog meer de focus leggen op cross-sectorale samenwerking. We bouwen de netwerken uit en versterken zo ons ecosysteem in de regio. Dit betekent dat we vraagstukken rondom arbeid zowel binnen als tussen sectoren oppakken, afgestemd op de behoeften van de sector. We streven naar een weerbaar en veerkrachtig ecosysteem in de hele regio, waar ondernemers, onderwijs en overheid samenwerken om onze samenleving draaiende te houden. Regio Zwolle faciliteert deze samenwerking door projecten te financieren die bijdragen aan onze doelen.


Energie en Toekomst

De sectortafel Zorg en Welzijn blijft zich richten op het versterken van netwerken, zoals we nu doen bij het netwerk TBSL en het organiseren van bijeenkomsten over goed werkgeverschap. Ook werken we actief samen met de arbeidsmarktcoalitie van de IZA, de activiteiten van de WGV, en we werken met het WSP aan een voortraject.

Daarnaast hebben we nog een aantal onderwerpen op de agenda waar we ook mee aan de slag willen. Denk aan een regionaal oriëntatieprogramma, het verbeteren van de samenwerking tussen informele en formele zorg, of het betrekken van mensen die de pensioenleeftijd hebben bereikt in je organisatie. Ook willen we meer aandacht besteden aan het mkb in onze regio, specifiek gericht op zorg- en welzijnsactiviteiten.

Heb je ideeën of wil je verder praten over de sectorale aanpak en de sectortafel Zorg en Welzijn? Neem dan contact op met Petra Bleijenburg via p.bleijenburg@zwolle.nl

Samen bouwen we aan een toekomstbestendige zorg en welzijnssector in Regio Zwolle.


Bronvermelding afbeelding: Vincent Croce via Marketing Oost