Complexe arbeidsmarkt problematiek? Schakel over naar Maakkracht!

Een gevoel van opluchting en vrolijkheid als ik bezig ga met ‘arbeidsmarktproblematiek’. Herken je dat? Nee?!

Wat mij fascineert is dat je als bestuurder in de zorg vandaag de dag jezelf écht en helemaal moet meenemen. Zodat we dat wat er te doen is aangaan. Op zoek naar waar je het niet meer weet, waar je jouw onmacht om weet te zetten in daadkracht. En in de keuzes die je daarbij maakt van die daadkracht, maakkracht maakt. Het verschil?! De gezamenlijkheid, de betere oplossingen, het onderweg bouwen aan een betere toekomst, proberend vinden, energie gevende processen (ook als het nog niet helemaal is gelukt), veel leer-kracht en vooral plezier. Plezier om complexiteit aan te gaan met gezamenlijke experimenten, er naar toe te bewegen, het gevoel van ‘wakker zijn’ te ervaren. En last but not least: er samen toe te doen door het bouwen van een (belangrijk) stukje van de maatschappij van morgen.

Op 21 september vindt de bijeenkomst Goed werkgeverschap ‘Maakkracht’ plaats in Zwolle. Jetske van Oosten is architect en zoals ik dat noem vrijdenker. Samen met Tabo Goudwaard (beeldend kunstenaar) beschreef zij in het boek Maakkracht vijf rollen die samen complexe vraagstukken het hoofd (en hart en handen) kunnen bieden.

Ontwerpend denken. Beweeg naar het ervaren probleem toe, in plaats van ervan weg. Omarm het in de volle breedte. Leer het kennen. Wees nieuwsgierig. En vooral: doe het niet alleen of met alleen maar dezelfde (soort) mensen.

De verschillende rollen in ‘social design’ ga ik niet herhalen of verklappen. Kom 21 september, ik ben er ook!
Schrijf je hier in!