Terugblik ‘Maak de Sprong’

Op maandag 1 juli kwamen leidinggevenden uit de regio Zwolle samen in het ‘zwembad’ van CoZwolle voor de bijeenkomst ‘Ontketen Potentieel’. We kijken terug op een boeiende middag waarin we konden bespreken hoe belangrijk het is dat mensen niet opgesloten raken in hun baan.

Fenna Eefting trapte af met haar inspirerende kijk op leiderschap. Ze verbaasde zich over hoe vaak mensen denken dat ze zonder de juiste vaardigheden zomaar leidinggevende kunnen zijn. “Het is een feit dat heel veel medewerkers hun werk niet leuk vinden, de meest genoemde oorzaak is de leidinggevende.” Ze verbaast zich erover dat nog steeds medewerkers die inhoudelijk erg goed zijn, op een leidinggevende positie worden gezet, zonder te kijken of de competenties voor goed leiderschap aanwezig zijn. “Alsof iedereen geschikt zou kunnen zijn voor elk complex vak. Wat zou er gebeuren als ik solliciteer naar de functie van chirurg? Dat zouden we dan wel weer gek vinden.”

Als volgens Fenna alle (zorg)organisaties hier wel veel aandacht aan zouden en de juiste personen op leidinggevende posities worden gezet, dan zien we ten eerste een veel lager verzuim, veel effectiever functioneren en zou de zorg een fantastisch imago hebben. Hoog verzuim is dus een duidelijke aanwijzing van incompetent leiderschap.

Daarna begeleide Merel T. Feenstra-Verschuure, een gerenommeerd organisatiepsycholoog, de middag door het delen van inzichten en onderzoek over het concept van ‘opgesloten zitten in je baan’, wat veel deelnemers inspireerde. Ook de podcast van Merel over opgesloten zitten in je baan was een waardevolle tip volgens velen.

De bijeenkomst bood veel ruimte voor open gesprekken en het delen van persoonlijke ervaringen. De middag werd in goede banen geleid door de badmeester, die zorgde dat de gesprekken op tijd werden afgerond en iedereen om vijf uur het bad verliet voor het discozwemmen. Dit zorgde voor een luchtige en ontspannen sfeer tijdens de middag.

“Het was een hele inspirerende middag voor mij als persoon, als leidinggevende in een grote organisatie waarbij ik de ‘kooi’ wel herken.”deelnemer

De middag werd afgesloten met een borrel, waar volop werd nagepraat en nieuwe contacten werden gelegd. ‘Ontketen Potentieel’ bleek een middag vol inzichten, inspiratie en waardevolle ontmoetingen. Na de bijeenkomst ontvingen de deelnemers per mail een two pager waarin de inzichten kort worden weergegeven. De two pager is hier te downloaden.